Tudnivalók a kisbéri ménvizsgákról

2018-ban megváltozott a kisbéri-félvér mének ménvizsga-rendszere. A kódex teljes szövege a Rendezvények/Ménvizsgák/Ménvizsga-kódex menüben olvasható, a legfontosabb információkat az alábbiakban olvashatják.

Ménvizsgára csak olyan ménjelölt kerülhet, amelyet a fajtatenyésztő egyesület beutalt. Ménvizsga-beutaló országos tenyészszemlén vagy központi ménszemlén adható ki, 3 évet betöltött ménjelöltekre. Amennyiben megszerezték a beutalót, legkorábban 4 évesen tehetik le a ménvizsgát. 

A beutalóhoz szükséges tenyészszemlén az általános követelmények megegyeznek a szokásos tenyészszemle-követelményekkel. A ménjelölteknek ezen kívül kötelező a szabad mozgásbírálat és szabadonugratás (részleteket ld. a tenyészszemléknél).

Kérjük, aki mént szeretne vizsgára készíteni, feltétlenül tanulmányozza a kódexet. Röviden a ménvizsga feladatai:

Küllemi bírálat

Szabadonugró,

  legalacsonyabb pontszerző magasság: 120 cm

  Legmagasabb ugrás: 160 cm

Díjlovaglás (pontszáma a vizsgabizonyítványba nem számít bele, de 60% felett kell teljesíteni, hogy a mén folytathassa a vizsgát) díjlovas program

Díjugratás

4 éves lovaknak 10 db, legfeljebb 105 cm magas akadállyal

5 éves és idősebb lovaknak 10 db, legfeljebb 110 cm magas akadállyal (pályarajz)

Tereplovaglás – mért lépés-, ügetés- és vágtaszakasz, majd cross 6 rögzített akadállyal.

Amennyiben a ménjelölt valamelyik feladatot nem tudja a minimális pontszámmal teljesíteni, akkor nem kapja meg a tenyéstési engedélyt, de egy alkalommal pótvizsgát tehet, ahol csak azokat a feladatokat kell pótolnia, amelyeket az első vizsgán nem teljesített.

Belépés

Aki regisztrál a honlapon, az elsők között fog értesülni az egyesülettel kapcsolatos hírekről.

Kereső

Látogatók

Oldalainkat 85 vendég és 0 tag böngészi