Támogatás méntartásra és méncsikó-nevelésre

Várhatóan nemsokára megjelenik az új támogatási felhívás az őshonos fajták részére méntartásra és méncsikónevelésre. (Forrás: www.palyazatmenedzser.hu)

A kérelmek beadási időszaka:

. 2024. május hónap folyamán (a kiírás megjelenése után pontosítjuk).  A kötelezettségvállalás kezdete: 2024. május 1., vége: 2029. április 30.

Második körös beadási lehetőség várhatóan nem lesz.

A beadás elektronikusan, a Kincstár honlapján történik. Mellékelni kell a fajtatenyésztő egyesület jóváhagyó nyilatkozatát és a pontozáshoz szükséges okmányokat (pl. szakképesítést igazoló oklevél). Új információ 2024-től: a képzettséget egyszer kell bejelenteni a képzettségi nyilvántartásba.

Ha a képzettség nem vagy nem megfelelően szerepel a képzettségi nyilvántartásban, azt legkésőbb a támogatási kérelem benyújtásáig kell bejelentenie.

A képzettség bejelentése kizárólag elektronikus úton, a Magyar Államkincstár által biztosított elektronikus felület (https://e-kerelem.mvh.allamkincstar.gov.hu/enter/) Elektronikus kérelemkezelés/Horizontális ügyintézés/Képzettségi nyilvántartás menüpontjában nyújtható be. ​​​​​​​

Kifizetési kérelmek benyújtása: évente, az egységes kérelmekkel egyidejűleg, az ELŐZŐ évre.

Fontos információk:

  • A kérelmezett állatokat be kell jelenteni a kérelmező tenyészetkódjára a támogatott időszakra. A támogatott időszak mének esetén évente 180-365 nap, méncsikók esetén  180-330 nap.
  • Kizárólag fajtatiszta, tehát kisbéri-félvér fajtamegjelöléssel rendelkező lovak támogathatók.
  • Az igénylőnek tagsági viszonnyal kell rendelkeznie a Kisbéri-félvér Lótenyésztő Országos Egyesületben.
  • Méncsikók esetében az egyesületnek igazolnia kell, hogy a csikó és a helyszín megfelel a fajta tenyésztési programjának. A csikóval szembeni elvárások: fajtatisztaság, korának megfelelő fejlettség és állapot, kezelhetőség, kifejezetten korrekt testfelépítés, jó mozgás -- az elvárás magasabb az átlagnál, mivel tenyészmén-utánpótlásra nevelt csikókról van szó.  A helyszínt illetően a tenyésztési programban részletes leírás található, letölthető innen.
  • A tervezett létszámot 5 évre előre meg kell adni a kérelem beadásakor.

Helyszínek akkreditálása: Méncsikóneveléshez legkésőbb 2024. május 15-ig kell bejelenteni az egyesülethez a kérelem-beadási szándékot. Felhívjuk a Tisztelt Tenyésztők figyelmét, hogy egy méncsikóra az egyesület nem ad ki támogató nyilatkozatot. Legalább 2 hasonló korú méncsikónak kell a tartási helyen lennie, és csikónként legalább 0,5 hektár bekerített legelőterületet kell bemutatni, istállóval vagy beállóval, lekötési lehetőséggel. A tenyésztői bizottság legalább 2 tagja egyeztetett időpontban helyszíni szemlét fog tartani, és ennek alapján adja ki az egyesület az igazolást. Amennyiben erre időhiány miatt nem kerül sor a támogatási kérelem beadási időszakának lezárultáig, akkor az első kifizetési kérelem idejéig történik meg az ellenőrzés, és az egyesület csak abban az esetben adja ki a jóváhagyást, ha az igénylő írásban nyilatkozik arról, hogy a feltételeket betartja, és tudomásul veszi, hogy amennyiben ez nem történik meg, a támogatásból kizárásra kerül.

A támogatás összege:

Méntartás: 8,4 Euro/mén/nap  (kb. 1.150.000,- Ft/év) Minimális tartási idő_ 180 nap.

Csikónevelés: 4,4 Euro /csikó/nap (kb. 550.000,- Ft/év) Minimális tartási idő: 180 nap, maximális tartási idő: 3 év.

További információkat a később megjelenő pályázati kiírásban találnak, kérjük figyeljék a honlapot az esetleges változások, új információk miatt.

 

Belépés

Aki regisztrál a honlapon, az elsők között fog értesülni az egyesülettel kapcsolatos hírekről.

Kereső

Látogatók

Oldalainkat 133 vendég és 1 tag böngészi