Támogatás méntartásra és méncsikó-nevelésre

Megjelent az új támogatási felhívás az őshonos fajták részére:

https://www.palyazat.gov.hu/vp4-10212-17-vdett-shonos-s-veszlyeztetett-mezgazdasgi-llatfajtk-genetikai-llomnynak-ex-situ-vagy-in-vitro-megrzse-tovbb-a-genetikai-beszklst-megelz-tancsadi-tevkenysgek-tmogatsa-1

A tenyésztők méntartásra és méncsikónevelésre pályázhatnak.

A kérelmek beadási időszaka:

1. 2017. június 1. -- 2017. július 3.  A kötelezettségvállalás kezdete: 2017. május 1., vége: 2022. április 30.

2. 2018. május 31. -- 2018. július 2. A kötelezettségvállalás kezdete: 2018. május 1., vége: 2023. április 30.

Beadás elektronikusan.

Kifizetési kérelmek benyújtása: évente, az egységes kérelmekkel egyidejűleg.

Fontos információk:

  • A kérelmezett állatokat be kell jelenteni a kérelmező tenyészetkódjára a támogatott időszakra. A támogatott időszak mének esetén évente 180-270 nap, méncsikók esetén  180-330 nap. A méncsikónevelés nem lehet azonos tenyészetkódon a támogatásba bejelentett kancákkal, mert az egyik "in situ", a másik "ex situ" jelű támogatás. A kifizető tájékoztatása szerint nem kell külön tenyészetkód.
  • Kizárólag fajtatiszta, tehát kisbéri-félvér, illetve gidán fajtamegjelöléssel rendelkező lovak támogathatók.
  • Méncsikók esetében az egyesületnek igazolnia kell, hogy a csikó és a helyszín megfelel a fajta tenyésztési programjának. A csikóval szembeni elvárások: fajtatisztaság, korának megfelelő fejlettség és állapot, kezelhetőség, kifejezetten korrekt testfelépítés, jó mozgás -- az elvárás magasabb az átlagnál, mivel tenyészmén-utánpótlásra nevelt csikókról van szó.  A helyszínt illetően a tenyésztési programban részletes leírás található, letölthető innen.
  • A tervezett létszámot 5 évre előre meg kell adni a kérelem beadásakor.

Helyszínek akkreditálása: Méncsikóneveléshez 2017. május 15-ig kérjük az egyesülethez bejelenteni a kérelem-beadási szándékot. A tenyésztői bizottság legalább 2 tagja egyeztetett időpontban helyszíni szemlét fog tartani, és ennek alapján adja ki az egyesület az igazolást.

Csikók engedélyezése: A csikók engedélyezésének kritériumai: származás és előkészítettség.

Származás: kisbéri-félvérek esetében a fajtában született méncsikók a származás alapján alkalmasak lehetnek.

A gidrán fajtában előnyt élveznek a gidrán ménvonalból származó csikók (figyelembe véve a vonalak egyensúlyát is), a Gomul vértől mentes származású egyedek, valamint azok, ahol a közvetlen ősök, illetve oldalági rokonok kiemelkedő teljesítménnyel rendelkeznek.

-- Előkészítettség: E kritérium elbírálása KIZÁRÓLAG NYILVÁNOS ESEMÉNYEKEN (kancaszemle, tenyészszemle, ménvizsga, méncsikó-szemle) történhet. Nyilvános eseménynek számít a honlapon előre meghirdetett bemutatás, amelyen legalább 5 ló (csikó) vesz részt, és a tenyésztői bizottság legalább 2 tagja jelen van. A bizottság elbírálja a csikó fejlettségét, küllemét, mozgását, 8 hónaposnál idősebb csikók esetében a kezelhetőséget is. Bírálatra 5 hónaposnál idősebb és 4 évesnél fiatalabb csikókat lehet vinni. A programba nevezhetők lóútlevéllel rendelkező, a NÉBIH tartónyilvántartásába bejelentett csikók, amelyekre az egyesület a szemle alapján az igazolást kiadja.

A támogatás összege:

Méntartás: 5,6 Euro/mén/nap  (max. kb. 453.600,- Ft/év)

Csikónevelés: 2,9 Euro /csikó/nap (max. kb. 287.000,- Ft/év)

Kérjük, további információkért feltétlenül olvassák el a pályázati kiírást, és figyeljék a honlapot az esetleges változások, új információk miatt.

 

Belépés

Aki regisztrál a honlapon, az elsők között fog értesülni az egyesülettel kapcsolatos hírekről.

Kereső

Látogatók

Oldalainkat 160 vendég és 0 tag böngészi