Őshonos kancatámogatás (in situ) 2022-2024.

- A kifizetési kérelmek beadása: A 2022-ben beadott kérelmek esetén: 2023, 2024 és 2025 évben,

                                          A 2023-ban beadott kérelmek esetén: 2024 és 2025 évben, mindig április közepe és május közepe között, az egységes kérelem felületén, a föld- és egyéb támogatásokkal együtt. A kifizetési kérelmek beadása kötelező!

 

 Útmutató a kifizetési kérelmek beadásához

Számítógépes ügyintézéshez készült, nem telefonhoz):

1. A böngészőbe írd be: e-kérelem mvh

2. Alkalmazás megnyitása

3. Lépj be az ügyfélkapus jelszavaddal

4. Aki az idén még nem járt a Kincstár (MVH) felületén, annak feljön egy ablak, ahol meg kell erősítenie az adatait, illetve módosítani, ha szükség van rá.

5. Belépés, illetve az adatok egyeztetése után megjelenik a képernyő tetején egy sáv, onnan válaszd az "Elektronikus kérelemkezelés"-t.

6. Kattints erre: Egységes kérelem 2024

7. Megjelenik egy táblázat, kijelölve az "Új egységes kérelem" --- Tovább

8. Megjelenik egy tájékoztató, olvasd el, és alul jelöld be, hogy tudomásul vetted.

9. Most kerülsz be a beadási felületre. Legfelül vannak felsorolva a jogcímek, sárgával jelölve azok, amelyeket jogosult vagy beadni. Majd a sárgákat kell egyenként kipipálni, de addig nem tudod jelölni a jogcímet, amíg az általános nyilatkozatokat el nem olvastad, és a végén meg nem jelölted a tudomásulvételt. Jó hosszú.

10. A nyilatkozat elfogadása után pipáld ki azt a sárgát, amelyiket be akarod adni (kancatámogatás: VP in situ, méntámogatás: VP ex situ). Megjelenik a beadási felület.

10/a Kancatámogatás (in situ): Ellenőrizd a megjelenő azonosítókat. Figyelem! A kifizetés a 2022. évre vonatkozik, tehát aki kiesés-pótlást nyújtott be, annak még a tavalyi kanca kell, hogy megjelenjen a táblázatban. Ha tavaly történt a változtatás, akkor vagy a régi, vagy az új kanca, de semmiképpen ne legyen mind a kettő. Új azonosítót nem szabad beírni, semmit nem szabad átjavítgatni -- akinek kérdése van, hívja fel az egyesületet (06309310183).

10/b Mén- és méncsikó-támogatás (ex situ): Keresd ki a rád vonatkozó táblázatot (Ló és szamár mén tartása mesterséges termékenyítő vagy fedeztetési állomáson, illetve Ló és szamár mén felnevelése). Kattints a Megszemélyesítés gombra. Jelöld ki a jogcímet az első oszlopban a karikába való kattintással. Az egyedek azonosítóit az alatta látható táblázatba lehet beírni a "Beszúrás" gomb használatával. Nagyon fontos, hogy ne tévesszük össze a jogcímeket, mert az nem javítható. Fedezőmént a ménhez, csikót a csikóhoz kell írni. Az azonosítók tagolása: HUN M KB010110000. Csak olyan lovat írj be, amely a NÉBIH tartónyilvántartásában 2022. május 1. és 2023. április 30. között legalább 180 napig be volt jelentve a nevedre.

11. Nézd meg a füleket, hogy hol van még piros háromszög. Biztos, hogy a kárenyhítéses nyilatkozatot meg kell nyitni és jelölni a tudomásul vételt.

12. Ellenőrzés és mentés után, ha nincs hibaüzenet, be lehet adni. Mindenkinél megjelenik a legvégén egy kék köröcskével jelzett hibaüzenet, azt figyelmen kívül kell hagyni, ha csak az in situ vagy ex situ támogatások kifizetését igényeljük. A piros háromszöges hibaüzenetek a fontosak.

13. Nyomtatni igazából beadás UTÁN érdemes, mert akkor már rákerül a vonalkód, amire később szükség lehet. A beadás utáni nyomtatáshoz vissza kell menni a 7. ponthoz, onnan a kérelem letölthető, nyomtatható.

Ha bármikor szükség van a támogatási kérelem vonalkódjára, megtalálható a felület főlapján (ahol csak a képernyő tetején egy sáv van), az "Általános ügyintézés" menüben, az "Ügyféltájékoztatási rendszer"-ben. Ugyanitt látható a beadott kérelmek státusza és a kifizetések is.

 

Általános tudnivalók

 

- A támogatás összege 700 Euro/kanca/év. Az Euro-árfolyam az Európai Központi Banknak a kifizetési kérelem beadásának évében január 1-én érvényes  középárfolyama.

Tájékoztatás a beadás módjáról (várhatóan 2024. után is hasonló lesz):

- A kancákra 3 éves tartási kötelezettséget vállal, aki 2022-ban pályázott a támogatásra. 2023-ban pályázók részére 2 évig tart a ciklus. Amennyiben a kanca elpusztul vagy eladásra kerül, egy másik, a pályázat követelményeinek megfelelő kancával kell pótolni.

- A kiírásban nem szerepel elletési kötelezettség, azonban hangsúlyos, hogy csak a fajtának megfelelő ménnel engedélyezett a fedeztetés a támogatási időszakon belül. A párosítási tervet minden évben be kell küldeni az egyesület részére. Az elfogadott párosítási tervet az egyesület visszaküldi, ezt a támogatási időszak vége után további 5 évig meg kell őrizni.

- Beadás: 2022. január 3 -31. (a kötelezettségvállalási időszak vége 2024. dec. 31) LEJÁRT

               2023. január 2 - 31. (a kötelezettségvállalási időszak vége szintén 2024. dec. 31) LEJÁRT

Az eddigiekhez hasonlóan a beadáskor az 1 évet betöltött nőivarú állatokra lehet igényelni a támogatást.

- A következőket kell előkészíteni: -- a kancáknak legyen útlevele, a 3 évet betöltött kancáknak bírálati lapja. A fiatalabb kancákat 3 éves korban kötelező elbíráltatni.

                                                   -- az útlevélben szerepeljen a kisbéri-félvér fajtabejegyzés (a 2., a 10. vagy a 45. oldalon lehet keresni)

                                                -- a kérelem beadásakor minden kanca legyen bejelentve tartásra a NÉBIH-nél (ld. nyomtatványok menüpont). Ehhez szükséges az igénylő MVH-regisztrációs száma (ügyfélazonosító) és lóra is érvényes tenyészetkódja (december 31-ig az ügyfélazonosítónak és a tenyészetkódnak meg kell lenni, csak ebben az esetben adható be a támogatási kérelem). Az útlevélben szereplő tulajdonos NEM feltétlenül azonos a tartóval, tehát vásárolt ló esetén nem elég az útlevelet átiratni!

                                                   -- az egyesület igazolása szükséges a beadáshoz. Csak egyesületi tagok részére adunk ki igazolást. Az igazolások kiadásának időszaka 2022. december 27- 2023. január 20. között. A kérelmeket  kérjük az Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. vagy a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. email-címre küldeni. Kérjük feltüntetni a kérelmező nevét és MVH-regisztrációs számát valamint, a kancák nevét és azonosítóját. Az igazolásokat az eddigi gyakorlattal ellentétben mi töltjük ki (sok probléma volt a különböző kiadású PDF-szerkesztők miatt), és aláírás után szkennelve küldjük vissza, ebben a formában kell az Államkincstár beadási felületére feltölteni. Az egyesületi igazolás (8-as melléklet) egyébként letölthető INNEN    MIndenképpen kérjük az igazolásokat beadás előtt nagyon figyelmesen átnézni!!!

                                                   -- a pontozáshoz szükséges egyéb, nem szakmai mellékletek listáját a kiírás tartalmazza. A minimális 30 pont miatt nem szükséges aggódni, több pontot természetesen érdemes gyűjteni, pl. a végzettségi dokumentum beküldésével.

                                                   -- minden évben be kell adni a kifizetési kérelmet -- utólag, az előző támogatási évre. Tehát a 2022-ben beadott kérelem esetén az első kifizetési kérelmet 2023. áprilisban, a 2023-ban beadott kérelmek esetén 2024. áprilisban kell beadni. A kifizetési kérelmet abban az esetben is be kel adni, ha elutasítás miatt kifogást emel a lótartó, de a kifogásra a válasz még nem érkezett meg.

 Ellenőrzőlista a támogatás beadásához

1. Ügyfélkapu.

2. MVH-regisztrációs szám (=ügyfélazonosító) -- illetékes hatóság: Államkincstár, segítséget nyújtanak a falugazdászok (dec. 31-ig).

3. Tenyészetkód - illetékes hatóság: Megyei Kormányhivatal, segítséget nyújtanak a helyi hatósági állatorvosok (dec. 31-ig).

4. Egyesületi tagság -- ld. az Egyesület menüben a "Tagsági viszony létesítése" almenüben (dec. 31-ig).

5. Bírálat a 3 éven felüli kancák esetében. Segítséget nyújt az Egyesület. Várható szemlék időpontja és helyszíne a Rendezvények menüben. A bírálati lapot NEM KELL feltölteni a Kincstár felületére.

6. Kisbéri-félvér fajtabejegyzés - bejegyzés nélküli, de kisbéri-félvér származású kancák esetén segítséget nyújt az Egyesület. A fajtabejegyzést NEM KELL feltölteni a Kincstár felületére.

7. NÉBIH tartóbejelentés (nyomtatvány az Egyesület menüben a "Nyomtatványok" almenüben). Január 1-től a kancának az igénylő nevén kell tartásban lennie a NÉBIH nyilvántartása szerint. 

8. Egyesületi igazolás (8-as melléklet) -- részletesen ld. fent. Csak az előző pontok teljesülése után adjuk ki az igazolást. Szkennelve küldjük, feltöltésre kész állapotban, de mindenképpen kérjük a file-t megnyitni és ellenőrizni az adatokat, aláírást, bélyegzőt!

9. Mezőgazdasági közép-vagy felsőfokú végzettség igazolása, amennyiben az igénylő rendelkezik vele. Új információ 2024-től, tehát csak a 2025-ös támogatási kérelmekre vonatkozik): a képzettséget külön kell bejelenteni az Államkincstárnak az alábbi módon:

Ha a képzettség nem vagy nem megfelelően szerepel a képzettségi nyilvántartásban, azt legkésőbb a támogatási kérelem benyújtásáig kell bejelentenie.

A képzettség bejelentése kizárólag elektronikus úton, a Magyar Államkincstár által biztosított elektronikus felület (https://e-kerelem.mvh.allamkincstar.gov.hu/enter/) Elektronikus kérelemkezelés/Horizontális ügyintézés/Képzettségi nyilvántartás menüpontjában nyújtható be. ​​​​​​​

10. Feltöltés a Kincstár honlapjára január 2. és január 31. között. Az igényléshez az egyesületi igazolást és a mezőgazdasági végzettséget igazoló okmányt (ha van)  kell csatolni.

11. A beadás menete: Ide kattintva éri el a felületet: https://e-kerelem.mvh.allamkincstar.gov.hu/enter/index.xhtml Jobb felső sarok, belépés ügyfélkapuval. Ismét jobb felső sarok, a képviselt kiválasztása. Ha az idén még nem intézett ügyet ezen a felületen, jóvá kell hagyni vagy szükség esetén módosítani az adatait. Utána megnyílik a beadási felület. A felső sorban az Elektronikus kérelem beadását kell kiválasztani. A megnyíló ablakban a Vidékfejlesztési Program 2014-2020 támogatási kérelem sort kiválasztani, a következő megnyíló ablakban az Agrár-környezetvédelmi intézkedések sort, ezen belül pedig az Őshonos állatok in situ 2022 sort. A megnyitás után új kérelmet indítani, minden szükséges menüt (fület) megnyitni és értelemszerűen kitölteni. A nyilatkozatok jóváhagyását nem szabad elfelejteni, és mindenképpen csatolni kell az egyesület igazolását. A felső- vagy középfokú mezőgazdasági végzettséget igazoló okmány csatolása nem kötelező, de ha van, akkor érdemes, mert plusz pontot ér az elbírálásnál.

Kieső kancák pótlása: részletesen ld. lejjebb!!

A tartási kötelezettség azt jelenti, hogy amennyiben egy kanca tenyésztési vagy állategészségügyi okból a támogatásból kiesik, akkor 90 napon belül azonos fajtájú kancával pótolni kell, éa pótlást 15 napon belül a Kincstár felé be kell jelenteni. Ellenkező esetben az addig felvett támogatást vissza kell fizetni.

A kiesés-pótlási nyomtatvány letölthető innen. Kérjük a nyomtatványt a saját adatokkal kitöltve, lehetőleg számítógépre mentve és nem kinyomtatva a tenyésztésvezetőnek elküldeni (Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.). Az egyesület által aláírt nyomtatványt a Kincstár honlapjára fel kell tölteni.

Kötelezettség-átadás és jogutódlás bejelentése:

https://www.mvh.allamkincstar.gov.hu/tamogatasok-listazo/-/tamogatas/10902157/tajekoztatok/valtozas-bejelentes-kitoltesi-utmutato

Változásbejelentést szükséges tenni részleges vagy teljes kötelezettség átadás esetében, ezt az átadónak szükséges megtennie.

Helyszíni ellenőrzés

Felhívjuk az őshonos kancatámogatást igénylő tenyésztők figyelmét, hogy a Magyar Államkincstár helyszíni ellenőrzésein a lovakon kívül a következő dokumentumokat kell bemutatni:

1. A támogatott lovak útlevele, belevezetve a kötelező fertőző kevésvérűség vérvizsgálati eredmények és oltások.

2. Tenyésztési napló (a szükséges nyomtatvány honlapunkról letölthető).

3. Az egyesület által elfogadott párosítási terv 2022. 2023. és 2024. évre. Kérjük, ellenőrizzék, hogy a párosítási tervek a valós adatokat tartalmazzák-e. Ha nem küldtek valamelyik évre párosítási tervet, vagy nincs meg az elfogadott példány, illetve ha más ménnel fedeztettek, kérjük, vegyék fel a kapcsolatot Janászik Andrea tenyésztésvezetővel (30-93101-83).

4. A párosítási terv szerinti fedeztetést igazoló fedeztetési jegyek, valamint a megszületett csikók csikójelölési jegyzőkönyvei. Ezeket akkor is be kell mutatni, ha a csikó már érvényes útlevéllel rendelkezik, tehát kérjük megőrizni!!!

5. A lovak bírálati lapjai.

Ha az ellenőrzéskor valami egyébre szükség van, kérjük, haladéktalanul lépjenek kapcsolatba Janászik Andrea tenyésztésvezetővel. Az ellenőrzésekről az Államkincstár 2-3 nappal az időpont előtt tájékoztatja a lótartókat.

Tenyésztési napló

Tenyésztési napló előlap

Tenyésztési napló kancalap

Kifogásolás elutasított kérelem esetén

Kifogás-minta fajta miatt

Kifogás-minta tartó miatt

Segédlet az Őshonos in situ 2022 elutasított kifizetési kérelmek kifogásolásához

 

 

Őshonos támogatási kérelem teljes visszavonása

A kérelem teljes visszavonására az „Általános ügyintézés” alatt található „Hivatal részére küldendő elektronikus iratok” menüpont alatt van lehetőség.

Ezt követően az „Új beadvány készítése” gombra szükséges kattintani, majd kiválasztani a megfelelő intézkedést, ott a „Hivatkozott vonalkód” mezőben adja meg az utoljára benyújtott kérelmének az iratazonosítóját. A „Tárgy” mezőben a lenyíló menüből válassza ki a „Kérelem teljes visszavonása” pontot.

A visszavonás tényét írásban szükséges rögzíteni, amennyiben szükséges cégszerű aláírással ellátni. Ezt az elkészített dokumentumot kell csatolni az elektronikus beadványhoz, végül Ügyfélkapun keresztül szükséges a nyilatkozat benyújtása.

Kiesés-pótlás dokumentum és kitöltési útmutató

A VP őshonos állatfajták in situ megőrzése című támogatás esetében a kiesés és pótlás ügyintézése során a következőkre kérjük figyelni:

 

A kiesett egyedet 90 napon belül kell pótolni, és a kiesés-pótlást 20 napon belül jelenteni kell az Államkincstárnak.

 

Az Államkincstárnak történő bejelentés előtti teendők és tudnivalók:

  • Pótlásként beállítható az az 1 évet betöltött kanca, amelynek útlevelében szerepel a kisbéri-félvér fajtamegjelölés (akár a második, akár a 10. lapon), és amely a Kisbéri-félvér Egyesület törzskönyvében szerepel, illetve abba felvehető. Bírálat megléte 3 évet betöltött lovak esetén kötelező, amennyiben nincs meg, a lehető legrövidebb időn belül pótolandó.
  • A pótló egyedet, amennyiben ez korábban még nem történt meg, be kell jelenteni a NÉBIH-nek az „Egyedbejelentő – tartás kezdete” című bejelentőlapon. A bejelentőlap letölthető a Nyomtatványok menüből.
  • A kieső egyedet csak abban az esetben kell kijelenteni, ha végleg elhagyta a tenyészetet, illetve ha az esetleges következő tartó nem jelentette be. A "Tartás vége" bejelentőlap letölthető a Nyomtatványok menüből.

 

A kiesés és pótlás bejelentése:

  • A bejelentőlap letölthető a Nyomtatványok menüből, illetve a támogatási rendelet 9. mellékletét képezi.
  • Az eddigi gyakorlattal ellentétben nem kérjük a bejelentőlap előzetes kitöltését, csak az alábbi adatokat szíveskedjenek beküldeni a tenyésztésvezető részére, a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. email-címre:
  • A lótartó neve és MVH ügyfélazonosítója
  • A kieső kanca azonosítója, a kiesés dátuma és oka(tenyésztési vagy állategészségügyi)
  • A pótló kanca azonosítója és a pótlás dátuma
  • A kiesés-pótlás-bejelentő lapon a kiesés dátuma nem lehet későbbi, mint ami a NÉBIH-nek bejelentésre került. A pótlás dátuma lehet a tenyészetbe kerülés dátuma, illetve ha a ló már korábban a tenyészetben volt, akkor célszerűen a kieső ló fogyatékolásának dátumát írjuk be. Figyeljünk arra, hogy a pótlás után a Kincstárnak való bejelentésre 15 nap áll rendelkezésre!
  • A bejelentőt egyesületi aláírással ellátva fogjuk visszaküldeni előbb elektronikusan, utána eredetiben postán. Állategészségügyi okból történő kiesés esetén azonnal küldjük az eredeti nyomtatványt az aláíráshoz.

 

Beküldés:

Ügyfélkapun keresztül, a szokásos módon be kell lépni az MVH elektronikus ügyintézési felületére (e-ügyintézés). A belépés előtt keressük meg a támogatási kérelem iratazonosítóját, amit a rendszer a kérelem beadásakor adott. (Ha nincs meg, a beadott kérelmeknél megtalálható).

Az „Általános ügyintézés” menüben található a „Támogatáshoz kapcsolódó iratok elektronikus beküldése” sor, erre kattintva megjelenik egy kereső. Az alsó sorban kell kikeresni a támogatási jogcímet (Őshonos állatok in situ 2022). Ide belépve lesz szükség az iratazonosítóra, majd értelemszerűen kitölthetők a sorok és fel lehet tölteni a szkennelt dokumentumot.

Belépés

Aki regisztrál a honlapon, az elsők között fog értesülni az egyesülettel kapcsolatos hírekről.

Kereső

Látogatók

Oldalainkat 224 vendég és 1 tag böngészi