Tudnivalók a kisbéri-félvér tenyészszemlékről

 

Rendezés: Az országos tenyészszemléket az egyesület rendezi. Regionális tenyészszemlét kérhetnek a tenyésztők, ha egy helyen legalább 6 kancát be tudnak mutatni. A regionális tenyészszemléken a csikók is bemutathatók, de pontozásos bírálatra csak a 3 évet betöltött kancák kerülnek. Bírálati lap letöltése

A helyszín egy legalább 40 x 40 m-es egyenes talajú pálya, ahol egy 30 m-es falú háromszög kialakítható. A háromszög fala lehet akadályrúd, virágláda, stb, ami jól látható, és az esetleg elszabadult lovakra nem veszélyes (ne legyen pl. kifeszített drót vagy madzag). A háromszög egyik csúcsán kell a felállító négyszöget kialakítani (legegyszerűbb 2 párhuzamosan lefektetett akadályrúd). A bíráló bizottságnak szüksége van egy asztalra a papírok elhelyezéséhez.

Nevezés és lovak beszállítása: Nevezés a tenyésztésvezetőnél a lóútlevélből kimásolt 4 ősi soros származási lappal, korábban már bejelentett lovak esetén telefonon is elfogadható (kivéve az országos szemléket, ahol erre külön szabályok vannak). A lovak helyszínre szállításához minden esetben kell a lóútlevél, benne a szükséges lóinfluenza-oltások és 1 éven belüli vérvizsgálatok (takonykór, tenyészbénaság, fertőző kevésvérűség) igazolása.

Megjelenés: A lovak megfelelő tápállapotban, szabályozott patákkal, szépen ápolva érkezzenek a szemlére. Felnőtt lovakat lovagláshoz használt, normál csikókantárral vezessünk elő. Csikós kancák esetén a balesetek elkerülése érdekében célszerű a csikót külön vezetni (erre otthon gyakoroljunk). A felvezető tiszta ruhában legyen (világos ing, tiszta, egyszínű hosszúnadrág vagy lovaglónadrág), könnyű cipőben (csizma nem javasolt). Kobak nem kötelező, de főleg mének esetében javasolt.

Felvezetés: A bizottság általában először álló helyzetben bírálja el a lovat, otthon célszerű a nyugodt állást gyakorolni. A mozgásbírálat jobb kézen, lépésben, majd ügetésben történik. Nagyon sokat ront vagy javít a ló megítélésén a felvezetés. Ha magunk a gyakorlatlanságunk miatt nem tudunk helyesen felvezetni, kérjünk meg tapasztaltabb felvezetőt. A helyes felvezetésnél a vezető a ló lapockája mellett halad, a szárat a ló szájától kb. 25-30 cm-re, vízszintesen tartja. Az ostoros a lovat előre hajtja, a ló pedig a szárra támaszkodva lendületesen halad előre mindkét jármódban. Mindenképpen gyakoroljunk otthon.

Szabadon ugratás: Minden ló megmutatható szabadonugróban, ménjelölteknek kötelező. A bírálat szabadonugrató folyosóban vagy fedeles lovardában elengedve történik, ahol a ló szabad mozgása is megítélhető. Otthon mindenképpen gyakoroljunk a feladatra. Néhány kört szalad a ló, míg megismeri a helyet, majd építünk neki egy kis gyakorló ugrást. Maga a bírálat beosztott távolságú (kettes) ugráson történik. Leginkább az ugróstílus és ugrókészség bírálata történik, ezért fiatal mének 110 cm-nél nagyobbat nem kell, hogy ugorjanak.

Belépés

Aki regisztrál a honlapon, az elsők között fog értesülni az egyesülettel kapcsolatos hírekről.

Kereső

Látogatók

Oldalainkat 309 vendég és 0 tag böngészi