2018. Ménvizsga-eredmények

A tavalyi évhez hasonlóan idén is Sóskúton került megrendezésre  a kisbéri félvér és gidrán mén- kancavizsga, csikóchampionátus és központi tenyészszemle. A kétnapos rendezvényre végül összesen 18 kisbéri félvér és 5 gidrán érkezett (Előzetes katalógus).

2018-tól megváltozott a ménvizsga szabályzata. A korábbi három lépcsős vizsgát (beutaló, STV I, STV II) felváltotta egy átláthatóbb pontozási rendszerű, a lovak szervezeti szilárdságára nagyobb hangsúlyt fektető két lépcsős vizsgarendszer (beutaló, STV). Az idei év sajátossága, hogy az új ménvizsga feladatai mellett az STV II vizsga is megrendezésre került azon mének számára, amelyek a korábbi kódex szerinti STV I-es vizsgát teljesítették és a végleges tenyésztési engedélyük megszerzése érdekében STV II vizsgára kötelezettek.

A szombati program a vizsga a beutaló megszerzésére érkezett mének bemutatásával kezdődött. A nevezett 5 mén közül Marketplace Fókusz, a hódmezővásárhelyi Őrdöngösi Ménes fiatal ménje szerzett beutalót, így ő folytathatta a vizsgát.

A következő program a már beutalóval, illetve STV I vizsgával rendelkező mének és a kancavizsga résztvevője számára a nyereg nélküli feladatrész - azaz a küllem- és a mozgásbírálat, valamint a szabadonugró feladat - teljesítése volt. 

Videók a szabadonugró feladatról a lap alján megtekinthetőek.

A délutáni órákban a csikóchampionátus és a központi tenyészszemlére érkezett kancák bírálata vette kezdetét a külső pályán. 

A nyereg alatti feladatrész teljesítése vasárnap történt. Az STV II vizsgázó mének a díjlovaglás, a díjugratás majd a lépéshossz-mérés után az alábbi eredménnyel zárták a hétvégét.

Az új vizsgarendszerben a nyereg alatti feladatrész három szakaszból áll: díjlovaglás, díjugratás és tereplovaglás. A díjlovaglás pontszáma a végső eredménybe nem számít bele, de legalább 60%-ot kellett teljesíteniük a résztvevőknek, hogy folytathassák a vizsgát. A tereplovaglás négy szakasza - a mért lépés-, ügetés- és vágtaszakasz, valamint a 6 terepakadállyal tarkított cross szakasz - után a lovaknak állatorvosi vizsgálaton kellett megfelelni. 

(Nagyobb felbontás eléréséhez: jobb klikk, kép megnyitása új lapon)

Letölthető eredményösszesítő táblázatok:

STV eredmény összesítő táblázat

STV II eredmény összesítő táblázat

Szabadonugró videók:

Roven Retro

Marketplace Fókusz

Széplak Kalandor

Marketplace Fintor

Gidran XXVIII-120 (Rézgróf)

Gidran-26 (Kenderes)

Címer Csongor

 

Tóth Dóri

Belépés

Aki regisztrál a honlapon, az elsők között fog értesülni az egyesülettel kapcsolatos hírekről.

Kereső

Látogatók

Oldalainkat 159 vendég és 0 tag böngészi